they call me .....

they call me .....
why me?

Tuesday, August 10, 2010

PUASA RAMADHAN AL-MUBARAK









YEAY!!!punye la sonok aku arini,ape pasal?sbb skrg dah msuk bulan yg dinantikan sluruh umat Islam,iaitu bulan Ramadhan~=)

bulan yg dipenuhi rahmat,keberkatan,dan keampunan Allah s.w.t kepada hmba2nya,bulan yg hnya akan mendatangi kita skali setahun,aku bersyukur ramadhan kali ini sempat aku ketemukan,moga tahun ini dpt ku penuhi bulan ramadhan dgn amal ibadat sujud patuh kpd-Nya...

haaa,ckp psal ramadhan,as u all know,dirantai segala bapak2 setan dan jin supaya mereka2 tidak menganggu kita utk menunaikan ibadah sepenuhnya di bulan ramadhan,spatotnya nk bpuasa pnuh dlm bulan ramadhan nih is a piece of cake la an?setan2 pon x kcau,tp apacer nih?apa kita pernah lihat saudara seagama kita makan selamba taik je dpn mata kita di bulan puasa memalam buta?eh,di siang ari bulan puasa?

kata ustaz surau umah aku,even bapak2 setan n jin kne msuk lokap,tp ade jek tok moyang setan lg yg x msuk jail,moyang setan ngn jin nih kita leh nampak,yg dok beli nasik goreng siang2 ari bulan posa 2,yg 2 la!hahaha =DD

sape kt sni x pnah ponteng posa?angkt tgn kau!hahaha,aku pon termasuk la dlm golongan yg x angkat tgn 2~:P

aku stat bposa dr kcik lg taw,hebat x aku??hahaha,mak ayah aku soh posa time aku tadika,tp biase la an,kcik lg,bile aku pegi tadika jek,aku dihasut dgn rakan2 yg smuanya x posa,smbil menikmati eskrem potong 20 sen dijual apek eskrem tong xtra large,bgitu juga dgn cegu aku yg x abes2 ajak aku mkn sbb die ksian tgok aku sorg jek yg posa,last2 skali,aku x tahan dek pujukan cegu tadika aku,aku pon bedal la makan kt tadika,tp blik umah aku blakon mcm aku dok posa lg,kekeke,kdg2 smbil mak aku tgh mmasak kt dapo nuh,aku slow2 bkak peti ais,aku rembat vitagen 2 botol,aku lari nek ats blik aku minum la kn,xkn bg kt kucing aku plak.

2 la cita msa kcik2,,x reti lg an,tp at least aku try,pastu drjah 1 aku cipta rekod posa pnuh,x tipu beb,so ayah aku hadiahkan aku sebuah basikal berkuasa 300 kuda kpd aku,pnye la syok aku,lpas 2 mmg tade hal la nk posa pnuh,lg2 bpak aku pnh tipu aku,die ckp klu ponteng shari,kne ganti 2 hari,aku pnye la pcaya bulat2 kata bpak aku,aku ponteng 2 ari,so aku kne byar 4 hari,ltey jgk aku gnti 4 ari,abes aku gnti bru bpak aku ckp,2 laa,len kli jgn ponteng,ltey kn gnti posa gnda dua?tp abah tipu jek,kne gnti 2 hari jgk la,x yah double,smbil die gelak terkekeh-kekeh,aku plak...wat da hell??!!=.=

tp prnah jgk bsar2 pon aku ponteng posa,mse 2 aku drjah 6,al kisah mak bpak aku pegi mmbeli bju raya anak2nya di shopping mall berdekatan,ditinggalkan mereka dua anak lelaki di rumah sbgai pacik guard x bertauliah iaitu aku dan abg aku~sejurus shaja mereka berlalu pergi,tiba2,aku melihat abgku,amir, lengkap berpkaian apron dgn sudip dan senduk di kedua-dua belah tgnnya,lntas dia berkata,"akim,jom kita masak,aku msak 4 biji telur goreng,ko pegi pnaskan air buat milo ais okeh?"
aku pon mnurut perintah abg aku dgn patuh tnpa merungut,tgh ari 2 kitorang mmg knyang mkn tlur goreng mkn ngn roti,dgn milo ais lg mnyegarkan tekak kitorang yg haus,pergh,mmg berbaloi,:DD


(mcm nih la milo ais ngn telur goreng kitorang kedarah)

biasa la bro,muda2 lg,trok btol aku nih,tp rakan2,aku rsa klu kite nk ponteng pon,jgn la smpai tayang dpn org kn?fenomena org melayu kita skrg,dh x reti malu mkn di khalayak ramai siang ari bulan posa,pernah stu ari aku lihat,dekat kdai cina,2 org muda melayu selambe yaya minum air laicikang,smbil berborak ketawa mcm hari2 yg biasa bulan2 yg len,sumpah nsib bek time 2 aku kcik lg,klu dah besar mmg aku repot tok imam kat surau tgkp diorang msuk lokap.

ade jgk time aku naik keta ngn mmbe aku di bulan posa,ade stu keta nih,nk kuar dr simpang,so mmbe aku brenti la mmberi laluan kpd pmndu tersebut,budaya kita yg elok dan ptut dicontohi kn,bile org bg laluan,mesti la kita mngangkat tgn tnda berterima kasih,mamat 2 pon angkat tgn,tp yg peliknya,kt tgn dia siap ade rokok berasap lg kot atas!hahaha,mmg selambe jek siang2 ari sap kok smbil drive kn?tu lah fenomena org kita bulan2 pose nih ye x?

(nih la mamat 2,selambe je kn die?)

ape2 pon,bulan ramadhan dtg menemukan kita,syukur pda Allah s.w.t. kerana dipanjangkn umurku dpt lagi aku ketemu dgn bulan ramadhan yg pnuh barakah ini,moga kita dpt menunaikan ibadah puasa dgn jayanya,aku hrp taun nih aku x ponteng2 posa,smyg trawih pon x tggal,sahur pon td sempat jgk mkn beger deal,sape2 yg x pose pnuh taun lpas,bg la taun nih pnuh ye,yg pompuan jgn la isau,korang xkn pose pnuh pnye,aku taw,hahaha

selamat berpuasa ya rakan2,chiao~
=)

4 comments:

  1. "sape2 yg x pose pnuh taun lpas,bg la taun nih pnuh ye." haha . :D
    jangan main tulis jea ye bang ? :P

    ReplyDelete
  2. oh,biasaaa~
    insyaAllah taun nih pnuh ye~
    :D

    ReplyDelete